fbpx
Talk to us: 01273 80 70 77 Get Started

Unique garden office by the pond – Case study

 

 

Our client is a lawyer overseeing complex cases which generate large amounts of paperwork. He has an impressive garden with a bottom section that includes a beautiful ornamental pond and mature trees. He wanted a garden room situated to enjoy the best views of this area, it was to be shaped by the way he works and to allow him relaxed moments away from his taxing job. We needed to bring his vision for this beautiful building to life and be ready to blend form and function to deliver an unforgettable experience in this space.

Specifications:

Highly insulated walls, underfloor heating, full electricity and internet, plastered internal finish, covered outdoor area, cedar cladding, raised decking, fully lit outdoor area.

Special features: Bespoke office furniture, huge walkway bridge, large pond fountain, underfloor sockets, 2 independent internet connections, fully automated and voice controlled electrics.

Dimensions: Office footprint – 9m x 5m, Internal space – 7.2m x 4.2m, Decking area 3m x 9m

Cost: £125,000

Location: East Grinstead, West Sussex

 

 

The interior

The garden office by the pond was a completely bespoke design, conceived to exactly meet our clients every need. To create his perfect office space we needed to know more about how he worked, what he needed to store or have close to hand, and what he did when taking a well earned break. As we discovered his workflow and passions it became obvious, as we found the correct proportions and floor plan for the client, that we needed to design and build bespoke shelving, and a stunning one off desk, to establish his perfect layout.

With meticulous attention to detail the desk was proportioned ergonomically for the client, taking into account his movement and work habits. It was shaped to both aide the way he works and sized and placed to take advantage of the windows and door arrangement we were planning. The view from the garden room’s perspective is spectacular during winter but will be transformed with all the doors fully opened on a warm day. We needed to frame this bucolic scene from his most usual seated position. The desk includes an Italian leather pad area for writing and hidden sections for all the cable runs. The wall mounted TV was specifically positioned to work well whilst video conferencing.

As the client’s work generated large numbers of documents, and the ability to spread these out was important, we created a huge storage and shelving unit, giving him a countertop level that runs the entire length of the office. Not only does it contain all his documents and stationary, and function as huge document sorting area, but it also displays personal treasures. Notably it contains a large central spot-lit alcove for one of his favourite paintings. There is also a dedicated area for printing and scanning.

Our client has a passion for music and likes to play the guitar when relaxing. We wanted to help him indulge this activity during breaks or whilst  pondering the universe. We created an area for his guitars to hang on the wall to keep these beautiful objects visible and accessible, should he want to blow off some steam and make a little noise.

The exterior

As the setting for this garden room was already quite magical we needed to enhance this feeling without altering the way the general area was already being used. The building was a given a large raised deck, this helps visually root the building into the bank but will also be great in the warmer months for enjoying a view over the pond and wooded area. An outdoor covered area, on the right hand side, allows a similar vantage point on days of inclement weather, it’s backed by amazing weatherproof Italian outdoor wallpaper, from Wall&Deco, in a hexagonal pattern. The front of the office has a lot of glass to give unobstructed views of the whole area. We positioned single doors at both ends and bi-folding doors centrally, creating a completely open feel when sat at the bespoke desk.

 

 

Our client requested that we address his journey to the garden office, as the pond and wooded area are muddy in autumn and winter. This lead us to create a 29m long bridge to cross this part of the garden, which meets the decking area level without any steps. An interesting feature of the bridge is the retractable section, this lifts to allow a ride on lawnmower through into the wooded area, a first time bit of engineering for us. The bridge and the decking are well lit so the garden room is fully accessible at night or even on the wettest of days. All lighting and heating is controlled remotely.

 

 

We are obsessed with features, large and small, so we put extra time into selecting the correct components for the environment. By optimising the materials chosen we ensured the final build quality will be evident for years to come. As a talking point, and to bring more movement to this area, we created the pond’s new fountain. It’s visually exciting and adds the soothing backing track of running water.

 

The finished garden office

A complicated project brief, with singular needs, created a focussed design that really nailed what our client was looking for. By being attentive to his needs and innovating to create adventurous solutions, the finished garden office truly enhances an already a very special place. Our client has said he believes he has “the best office in the world.”, and we are not about to disagree with him.

 

 

This project has been one of our most exciting and fulfilling to date, it looks gorgeous in it’s setting and achieved all of our clients wishes. Our bespoke, comfortable and intensely practical garden office design enhances the look and utility of this fantastic area of the garden. When working on his own our client has a stunning view to inspire him. We only hope that visiting clients and colleagues can concentrate in the bespoke workspace we have created and aren’t too mesmerised by it’s picturesque surroundings.

To see more of the unique garden office by the pond visit our gallery. If you’re inspired by this, or any of our other creations, please get in touch to discuss your project today.

Get Started

Whether you just started thinking about the possibility of having a garden room, or you want us to build your garden room, start your journey here.

All rights reserved | Privacy Policy | Terms and Conditions | Sitemap

A Room in the Garden Ltd | Bespoke Garden Rooms

chevron_right